De kaartweergave configureren

Voorvereiste

De kaartweergave is enkel beschikbaar voor datasets die minstens één geo-veld (geo point of geo shape) bevatten.

In de bewerkingsinterface van een dataset kunt u met de tab Weergaves > Kaart de kaartweergave die wordt weergegeven in de front office configureren eenmaal de dataset op het portaal is gepubliceerd.

De kaartweergave, wanneer deze beschikbaar is, is optioneel. Deze kan worden geactiveerd of gedeactiveerd via het aanvinkvakje dat rechts onder de weergavetabs staat.

De tooltip instellen

In de rubriek "Tooltip instellen" staan verschillende opties om de tooltips in te stellen die kunnen worden weergegeven op de kaartweergave van een dataset. Een tooltip is een vakje dat verschijnt wanneer op een element van de kaart wordt geklikt dat gegevens vertegenwoordigt (bijv. een merkteken op de kaart, een geografische vorm). De tooltip verschaft informatie over de data die eraan verbonden zijn.

Belangrijk

Voor meer informatie over tooltips en over hoe u zowel standaard als aanpasbare HTML-tooltips kunt configureren, raadpleeg de documentatie De tooltip configureren .

Om de tooltips van de kaartweergave in te stellen, volg de instructies uit de onderstaande tabellen.

Naam van de optie

Omschrijving

Gebruik

Soort tooltip

3 soorten tooltips:

• Standaard tooltip (default): deze laat toe een titel van de velden die in de tooltip worden weergegeven te kiezen.

• Aanpasbare HTML-tooltip: hiermee kunt u de tooltip verder instellen via HTML.

• Geen tooltip: hiermee worden de tooltips voor de kaartweergave van de dataset gedeactiveerd.

1. Klik op het lijstvak "Soort tooltip".

2. Kies een soort tooltip.

Opties voor standaard tooltips

Naam van de optie

Omschrijving

Gebruik

Titel van de tooltip

Titel van de tooltip op basis van een gekozen veld uit de dataset.

1. Klik op het lijstvak "Titel van de tooltip".

2. Kies een veld uit de dataset waarop de titel gebaseerd zal zijn.

Weergegeven velden

Velden uit de dataset waarvan de waarden in de tooltip zullen worden weergegeven. In de lijst zijn de velden met een grijze achtergrond diegene die in de tooltip zullen worden weergegeven, terwijl die zonder een gekleurde achtergrond verborgen zullen zijn voor de tooltip.

Om een veld in de tooltip toe te voegen:

1. Zoek het veld in de lijst.

2. Klik op het pictogram icon-plus rechts van het veld.

Om een veld uit de tooltip te verbergen:

1. Zoek het veld in de lijst.

2. Klik op het pictogram icon-cross rechts van het veld.

Om de velden in een andere volgorde te plaatsen:

1. Klik op een veld uit de lijst.

2. Plaats en sleep het veld boven of onder een ander veld.

Sorteren in tooltips

Wanneer er meer dan één element op een enkele plaats op de kaart staat, zal er één enkele tooltip verschijnen wanneer u erop klikt, maar het is mogelijk om informatie over al deze elementen te doorbladeren. Het is mogelijk om een sortering te definiëren om die informatie te ordenen.

1. Klik op het lijstvak "Sorteren in tooltips".

2. Kies een veld uit de dataset waarop de sortering gebaseerd zal zijn.

3. Klik op het tweede vakje in de lijst dat onder het eerste vakje staat weergegeven.

4. Kies een volgordetype

Opties voor aanpasbare HTML-tooltips

Naam van de optie

Omschrijving

Gebruik

Custom HTML tooltip

HTML-ruimte om de inhoud van de tooltip te noteren. Met 3 knoppen boven de tekstzone kunt u een selectie opnieuw laten inspringen, de volledige HTML-tekst opnieuw laten inspringen en/of de lijnen inwikkelen.

De inhoud van de tooltip in HTML schrijven.

Sorteren in tooltips

Wanneer er meer dan één tooltip verband houdt met één zelfde element op de kaart is het mogelijk om de volgorde van deze tooltips in te stellen.

1. Klik op het lijstvak "Sorteren in tooltips".

2. Kies een veld uit de dataset waarop de sortering gebaseerd zal zijn.

3. Klik op het tweede vakje in de lijst dat onder het eerste vakje staat weergegeven.

4. Kies een volgordetype

De kaart aanpassen

In de rubriek "Aanpassen kaart" staan verschillende opties om zowel de kaart zelf (de basiskaart) als de elementen die de data weergeven (kaartmarkeringen, geografische vormen) aan te passen.

Om de kaart van de kaartweergave te configureren, volg de instructies uit onderstaande tabel.

Naam van de optie

Omschrijving

Gebruik

Basiskaart

Basiskaart die standaard gebruikt zal worden voor de kaartweergave. Om in de lijst te verschijnen moeten de basiskaart geconfigureerd zijn in de rubriek Look & feel > Dataweergaven van de back office (zie documentatie Basiskaarten toevoegen ).

1. Klik op het lijstvak "Basiskaart"

2. Kies een basiskaart uit de lijst.

Kleur van het merkteken & vorm

Kleur van het merkteken of vorm op de kaartweergave.

1. Klik op het menu met de kleuren.

2. Kies een kleur uit de Leuke kleuren of met de kleur picker.

3. Klik op de knop Kleur selecteren.

Weergave merkteken

3 mogelijke manieren om merktekens weer te geven:

• als stippen,

• als merktekens op de kaart (standaard met een gewone stip erbinnen, maar in plaats ervan kan er om het even welk pictogram staan),

• als een pictogram.

Om de weergave van een merkteken te kiezen, klik op het vakje dat verband houdt met het gekozen merkteken.

Om een pictogram te kiezen (ofwel voor de kaartmarkeringen of de weergaven van pictogrammen):

1. Klik op het menu Pictogram.

2. Kies een pictogram.

3. Klik op de knop Pictogram selecteren.