Data samenvoegen

Federatie is een kernfunctie van het datanetwerk dat we bouwen. Het gebruiken ervan is een goede manier om uw eigen data te verrijken en het biedt anderen ook een nieuwe manier om deze te ontdekken en te hergebruiken.

Federatie laat toe om een open dataset vanuit uw eigen domein (Opendatasoft-domein) of vanuit een ander domein volledig of gedeeltelijk te herverdelen. Het is een manier om externe databronnen in te zamelen op zijn eigen domein.

Bron

Om een dataset te federeren, volstaat het om naar de pagina "Catalogus > Dataset" te gaan en te klikken op Nieuwe dataset. Klik vervolgens op het pijltje rechts van de knop Voeg een bron toe.

Daar staat een koppeling Voeg een dataset toe vanuit het Opendatasoft-netwerk. Deze brengt u naar een console van waaruit het mogelijk is om een nieuw gefedereerde bron te configureren.

Klik op Selecteer een brondataset.

Er zijn verschillende bronnen beschikbaar:

• Hetzelfde domein

• Alle open datasets uit alle Opendatasoft-domeinen

• Subdomeinen van het domein (optioneel)

Van hieruit is de volgende stap om ofwel een volledige dataset te selecteren, ofwel om een deel ervan te selecteren. De filters zijn dezelfde als in de exploreconsole van de dataset, er zijn vooraf gedefinieerde filters, een zoekvak en, indien beschikbaar, een geofilter.

Eenmaal de dataset is geselecteerd, verschijnt de dataset in de back-office, net zoals een normale dataset, behalve dat er geen tabblad Verwerking is. Het is inderdaad zo dat de data niet gedupliceerd is en dat het niet mogelijk is deze te transformeren. Enkel de configuratie van de metadata en van de weergave kan worden opgeheven.

Metadata en weergaves opheffen

Both metadata and visualization can be overriden. Simply hit Override and fill the value you want. It is possible to come back to the original value by hitting Return to original value.

Beperkingen

Door te federeren worden de data niet gedupliceerd. Enkel de metadata en weergaves worden gedupliceerd, vandaar dat deze kunnen worden opgeheven. Hier zijn twee redenen voor:

• Vervolgens is het mogelijk om data te herverdelen zonder dat dit een impact heeft op de grootte van de data zoals die gedefinieerd staat in het contract,

• Wanneer de data wijzigen, is de gefedereerde dataset altijd up-to-date.

Belangrijk

Momenteel, wanneer er in de oorspronkelijke dataset een wijziging is aangebracht aan het datasetschema of aan de configuratie van de metadata of weergaves, wordt de gefedereerde dataset niet automatisch up-to-date gebracht. U zal de publicatie van uw gefedereerde dataset ongedaan moeten maken en deze opnieuw moeten publiceren om de wijzigingen te zien.