Data weergeven

Datasets die gepubliceerd worden op een Opendatasoft-portaal kunnen vertegenwoordigd worden door maximaal 6 verschillende weergaves. Het aantal beschikbare weergaves voor een dataset hangt volledig af van het type data de dataset bevat. Van deze 6 weergaves zijn er 5 standaard weergaves:

• De Tabel-weergave om data weer te geven in een tabel

• De Kaart-weergave om de data weer te geven op een kaart

• De Analyseer-weergave om data via een grafiek weer te geven en te analyseren

• De Afbeeldingen-weergave om data weer te geven door middel van afbeeldingen

• De Kalender-weergave om data weer te geven in een kalender

De 6de weergeva wordt de "Custom view" genoemd. Deze is volledig optioneel en kan volledig worden gepersonaliseerd. Dit betekent dat zelfs het label van de tab gekozen wordt door de portaalbeheerders en dat deze van de ene dataset tot de andere kunnen verschillen, zelfs wanneer ze op hetzelfde portaal staan.

Data weergeven in een tabel

De Tabel-weergave is toegankelijk vanaf het tabblad Tabel.

Table visualization

Er wordt een tabel weergegeven die alle beschikbare velden van de dataset bevat.

• In de header zijn de labels in het vetjes de namen van de velden.

• In de tabel vertegenwoordigt elke rij een record. Elk record bevat verschillende waarden.

Opmerking

Ga met uw muis over de namen van de velden om de beschrijving van het veld weer te geven.

De Tabel-weergave kan beschikbaar zijn voor elke dataset, ongeacht het type data die deze bevat.

Data weergeven op een kaart

De Kaart-weergave is toegankelijk vanuit het tabblad Kaart.

Map visualization

Ze geeft een kaart weer waarop kaartmarkeringen staan die de geografische ligging van een record uit de dataset aangeeft. Wanneer op een kaartmarkering wordt geklikt, wordt de eraan verbonden tooltip weergegeven. Deze bevat meer informatie over het record.

Opmerking

Aangezien de tooltips volledig kunnen worden gepersonaliseerd, kan de content ervan sterk verschillen van de ene dataset tot een andere. Ze kunnen ook worden gedeactiveerd.

Opmerking

Soms is het mogelijk dat de kaartmarkeringen worden vervangen door cirkels waarin een cijfer staat. Deze worden "clusters" genoemd: ze verschijnen op een kaart wanneer er teveel kaartmarkeringen op dezelfde plaats staan om deze allemaal individueel weer te geven. Het cijfer in de cirkel geeft aan hoeveel kaartmarkeringen er achter "verborgen" staan. Zoom in om de kaartmarkeringen te zien.

De kaart bevat een aantal knoppen die u toelaten te browsen en de interageren met de kaart:

• veelhoek icon-polygon, cirkel icon-circle en vierkant icon-square , knoppen om te tekenen op de kaart en te filteren op bepaalde gebieden, samen met de knoppen bewerk vorm icon-edit en verwijder vorm icon-trash-map die er mee samen gaan

• icon-fullscreen om uw kaart in volledige schermmodus te bekijken

• knoppen zoom in icon-zoom-in en zoom uit icon-zoom-out

• knop lokaliseer icon-localize om de kaart te focussen om hun huidige locatie

Opgelet

Kaarten die staan weergegeven in het tabblad Kaart kunnen niet worden gepersonaliseerd, behalve wanneer een andere basiskaart wordt gekozen wanneer dit mogelijk is. Om een kaart te kunnen personaliseren of data uit verschillende datasets weer te geven, of ook om een aangemaakte kaart te bewaren, kunt u gebruik maken van de Map Builder.

Data weergeven door middel van een grafiek

De Grafiek-weergave is toegankelijk vanaf het tabblad Analyseer.

Chart visualization

Ze geeft een standaard kaart weer die is ingesteld door de portaalbeheerders. Het is echter mogelijk, en wordt zelfs aangemoedigd, om andere grafieken te configureren om andere analyses uit te voeren dan de standaard analyses.

Bovenaan de grafiek staan een aantal knoppen en opties om de grafiek te configureren:

First line of chart configuration
  • De eerste lijn is om de basis van de grafiek te configureren.

• X-as: om te kiezen welk veld moet worden gebruikt als X-as (horizontale lijn)

• Maximaal aantal punten: om te kiezen hoeveel punten er moeten worden weergegeven op de grafiek

• Standaard volgorde: zodat punten in dalende volgorde in de grafiek worden weergegeven

Second line of chart configuration
  • De tweede lijn is om te definiëren hoe de verschillende reeksen worden vertegenwoordigd.

• Onderverdelingsreeks: om de reeksen onder te verdelen in verschillende groepen

• Stapel: zodat reeksen boven op elkaar kunnen worden gestapeld

• Een reeks toevoegen: om andere reeksen op de grafiek weer te geven

Third line of chart configuration
  • De derde en laatste lijn is om reeksen afzonderlijk te configureren.

• Een afrolmenu: om het grafiektype voor de reeks te kiezen

• een kleur of kleurenpalet: om de kleur voor de reeks te kiezen

• Y-as: om te kiezen welk veld gebruikt moet worden als Y-as (verticale lijn)

• Gebruik voor rangschikking: zodat punten in dalende volgorde in de grafiek worden weergegeven op basis van de gekozen reeks

Opgelet

Grafieken die staan weergegeven in het tabblad Analyseer kunnen worden gewijzigd. Deze wijzigingen kunnen evenwel niet worden bewaard. Om een aangemaakte grafiek te bewaren of om data uit verschillende datasets te gebruiken, kunt u gebruik maken van de Chart Builder.

Data weergeven door middel van afbeeldingen

De Afbeeldingen-weergave is toegankelijk vanaf het tabblad Afbeeldingen.

Images visualization

Deze geeft de thumbnails van de afbeeldingen van de dataset weer. Wanneer op een thumbnail wordt geklikt, worden de metadata van de afbeelding weergegeven. Onderaan de metadata staat ook een knop "Download afbeelding" om de geselecteerde afbeelding te downloaden.

Data weergeven in een kalender

De Kalender-weergave is toegankelijk vanaf het tabblad Kalender.

Calendar visualization

Deze geeft een kalender weer waarop gebeurtenissen van de dataset worden weergegeven. Wanneer op een gebeurtenis wordt geklikt, wordt de eraan verbonden tooltip weergegeven. Deze bevat meer informatie over de gebeurtenis.

Opmerking

Aangezien de tooltips volledig kunnen worden gepersonaliseerd, kan de content ervan sterk verschillen van de ene dataset tot een andere. Ze kunnen ook worden gedeactiveerd.

Bovenaan de kalender staan een aantal knoppen om door de kalender te browsen:

• icon-leftleft en icon-rightright om de datums van de huidige kalenderpagina een jaar eerder of later te zien

• icon-left en icon-right om de maand/week/dag eerder of later op de huidige kalenderpagina te zien

• Vandaag om de kalenderpagina van vandaag weer te geven

• maand, week, dag voor de kalenderpagina om een volledige maand, week of enkel een dag weer te geven