Een dataset filteren

Wanneer u een dataset opzoekt als gebruiker op een open dataportaal bent u mogelijk misschien op zoek naar specifieke data uit de dataset. Om die specifieke data gemakkelijker te vinden in plaats van door tientallen of honderden records te scrollen, zijn er verschillende filteropties beschikbaar. De filteropties staan aan de linkerkant van de interface.

Dataset filters

Het is mogelijk om te filteren:

  • op basis van tekst door gebruik te maken van de zoekbalk

  • per bestaande waarde, door gebruik te maken van beschikbare op velden gebaseerde filters

De filters gebruiken die geselecteerd kunnen worden

Onder de zoekbalk staat een lijst met filters die geselecteerd kunnen worden. Deze zijn gesorteerd op veldnaam en zijn gebaseerd op de waarden die verbonden zijn aan deze velden. De portaalbeheerders kiezen welk veld een datasetfilter zou moeten zijn. Wanneer gezocht wordt met de filters die kunnen worden geselecteerd, zal het platform enkel die records weergeven die de geselecteerde waarde uit het gekozen veld bevatten.

Om de filters te gebruiken die geselecteerd kunnen worden:

  1. Kies een veld.

  2. Onder de naam van het veld staan de bestaande eraan verbonden waarden opgelijst. Klik op één van de waarden. De andere waarden verdwijnen en de dataset wordt meteen geüpdatet zodat enkel de records worden weergegeven die de gekozen waarde bevatten.

Opmerking

Voor sommige filters is het mogelijk om meer dan één waarde te selecteren. In dit geval en nadat u op een waarde heeft geklikt, verdwijnen de andere waarden niet. Klik op elke andere waarde om nog meer te filteren.

Voor andere filters zijn de waarden gesorteerd in hiërarchische volgorde. Bijvoorbeeld, voor datumvelden moet eerst het jaar worden geselecteerd. Daarna worden de maanden weergegeven. Eenmaal de maand is geselecteerd worden de dagen weergegeven zodat deze ook kunnen worden geselecteerd.