De catalogus aan het doorbladeren¶
De datasetcatalogus van een Opendatasoft-portaal is voor alle gebruikers die toelating hebben tot het portaal toegankelijk vanuit de front office (m.a.w. voor open portalen zou het iedereen kunnen zijn, terwijl voor private portalen enkel gemachtigde gebruikers er toegang toe hebben).
Om de meeste portalen is de catalogus de bestemmingspagina. Wanneer de standaard bestemmingspagina echter gewijzigd wordt naar een gepersonaliseerde pagina, kan de link naar de catalogus vaak worden teruggevonden in de navigatiebalk helemaal bovenaan de front office. Aangezien deze navigatiebalk volledig kan worden gepersonaliseerd, kan het label van de link om naar de catalogus te gaan van het ene portaal naar een ander verschillen (zeer vaak worden "Data", "Catalogus", "Explore" of "Datasets" gebruikt als labels).
Ongeacht het portaal blijft de structuur van een datasetcatalogus dezelfde.

Aan de linkerzijde (1), wordt het volgende weergegeven:
het aantal beschikbare datasets,
een optie om de catalogus te sorteren om de volgorde van de datasets te wijzigen,
een aantal catalogusfilters om specifieke datasets terug te vinden,
verschillende mogelijkheden om de catalogus te downloaden.
Aan de rechterzijde (2) worden de datasets weergegeven. Elke dataset wordt vertegenwoordigd door een rechthoek die een "cataloguskaart" wordt genoemd. Op elke kaart worden de belangrijkste metadata van de dataset weergegeven, samen met snelkoppelingen om de data te bekijken.
De catalogus sorteren¶
Standaard wordt een datasetcatalogus gesorteerd op de laatste datum van wijziging (m.a.w. de meest recent gewijzigde datasets worden eerst weergegeven bovenaan de catalogus).
Het is mogelijk om de volgorde waarin de cataloguskaarten worden weergegeven te wijzigen door middel van de sorteeroptie voor de catalogus onderaan het aantal datasets aan de linkerzijde van de interface.

De catalogus kan op 10 verschillende methodes worden gesorteerd. Deze methodes zijn gebaseerd op 5 sorteercriteria die elk beschikbaar zijn in zowel oplopende als dalende volgorde.
Titel van de dataset: om de datasets te sorteren in alfabetische of omgekeerd alfabetische volgorde
Wijzigingsdatum: om de datasets te sorteren op de meest recente of oudste datum van wijziging
Aantal records: om de datasets te sorteren op basis van het grootste of kleinste aantal records
Aantal downloads: om de datasets te sorteren op basis van het grootste of kleinste aantal downloads
Populariteit: om de datasets te sorteren op basis van de meest of minst populaire datasets
Om de sorteermethode te wijzigen, zijn er 2 mogelijkheden:
Klik op een van de 3 meest populaire methodes: "Gewijzigd", "Populair" "A-Z".
Gebruik een van de andere methodes:
Eenmaal de nieuwe sorteermethode is gekozen, wordt de catalogus automatische up-to-date gebracht.
De catalogus filteren¶
Wanneer u een catalogus met slechts enkele datasets doorbladert, is het gemakkelijk om naar beneden te scrollen en alle beschikbare datasets te controleren. Maar wanneer u catalogi met tientallen of zelfs honderden datasets doorbladert, is naar beneden scrollen geen optie. Als gebruiker van een open dataportaal kan de reden voor een bezoek aan dat portaal louter nieuwsgierigheid zijn. De reden om zich op een portaal te bevinden kan ook voor een specifiek doel zijn; om specifieke data te vinden of om data over een welbepaald onderwerp, tijdperiode of zelfs geografisch gebied te zoeken.
Omwille van deze en nog veel meer redenen, is er een grote verscheidenheid aan filteropties beschikbaar onderaan het aantal datasets en de sorteeroptie voor de catalogus aan de linkerzijde van de interface.

Het is mogelijk om te filteren:
op basis van tekst door gebruik te maken van de zoekbalk
per grondgebied, door gebruik te maken van de geografische filter
op metadata door gebruik te maken van de beschikbare op metadata gebaseerde filters
De zoekbalk gebruiken¶
De zoekbalk wordt gebruikt om in de catalogus op basis van tekst te zoeken. In dit geval gaat het platform in alle beschikbare datasets op zoek naar een match tussen de zoektekst en de metadata (titel, beschrijving, trefwoorden, enz.). De catalogus wordt zodanig gefilterd dat enkel de overeenkomstige datasets worden weergegeven.
Opmerking
Wanneer er geen match wordt gevonden na de zoekopdracht op basis van tekst, wordt de melding "Uw zoekopdracht stemde met geen enkele dataset overeen" weergegeven in plaats van de cataloguskaarten. Aangezien elke zoekopdracht op basis van tekst opgeslagen wordt, hebben de beheerders van een Opendatasoft-portaal weet van elke zoekopdracht zonder een match. Op die manier en wetende welke de interesses en noden zijn van hun eindgebruikers kunnen ze in de toekomst nieuwe datasets publiceren om aan deze interesses en noden te beantwoorden.
Om een zoekopdracht op basis van tekst aan te maken:
Klik op de zoekbalk.
Typ het woord dat opgezocht moet worden in de datasets.
Druk op Enter om de zoekopdracht uit te voeren en de catalogus wordt gefilterd op basis van het ingetypte woord.
Opmerking
Het is mogelijk om met de zoekbalk meer geavanceerde zoekopdrachten uit te voeren door gebruik te maken van de Query-taal (meer info is terug te vinden in het Documentatie over de data zoeken).
Door gebruik te maken van de geografische filter¶
Belangrijk
De geografische filter wordt geconfigureerd door de beheerders van het domein.
Dit is optioneel. Dit betekent dat dit mogelijk niet beschikbaar is in alle Opendatasoft-domeinen.
De beschikbare grondgebieden, die met de geografische filter geselecteerd kunnen worden, zijn mogelijk niet dezelfde van het ene Opendatasoft-domein tot een ander. Voor sommige domeinen kan de geografische filter focussen op specifieke groepen van grondgebieden, terwijl andere domeinen mogelijk toelaten op te filteren over de hele wereld.
On de zoekbalk staat de geografische filter weergegeven die gebruikt zou moeten worden om geografische zoekopdrachten in de catalogus uit te voeren. Wanneer een geografische zoekopdracht wordt verricht, zal het platform op zoek gaan naar een match tussen het grondgebied dat geselecteerd werd met de filter en de geografische dekkingsmetadata die zijn ingesteld voor alle datasets. De catalogus zal zodanig worden gefilterd dat enkel die overeenkomstige datasets worden weergegeven.
Opmerking
Datasets waarvoor de geografische dekkingsmetadata niet werden ingesteld kunnen niet worden gevonden door gebruik te maken van de geografische filter.
Om een geografische zoekopdracht uit te voeren:
Klik op de minikaart om de geografische filter te activeren.
Overloop de beschikbare grondgebieden tot een gekozen grondgebied werd bereikt en werd gekozen als filter. De grondgebieden worden in hiërarchisch volgorde gerangschikt per administratieve afdeling. In de geografische filter zijn enkele opties beschikbaar om te helpen de administratieve afdelingen te doorlopen:
"Terug naar … " laat toe één stap hoger in de hiërarchie terug te keren.
"Ga naar …" laat toe een administratieve afdeling over te slaan en rechtstreeks naar een lagere stap in de hiërarchie te gaan.
Wanneer voor de selectie meer dan 5 grondgebieden beschikbaar zijn, wordt een zoekbalk weergegeven voor tekstuele zoekopdrachten in de huidige administratieve afdeling.
Om de geografische filter te deactiveren, klik op de knop kruis rechts onderaan de minikaart.
De filters gebruiken die geselecteerd kunnen worden¶
Onder de geografische filter staat een lijst met filters die geselecteerd kunnen worden, gesorteerd per categorie op basis van de metadata van de datasets. Deze filters zouden gebruikt moeten worden om de datasets te filteren per weergave (weergaves zoals Analyseer, Kaart, Kalender, enz.), datum, publisher, trefwoord, thema, taal en elke andere metadata die beschikbaar is als filtercategorie. Wanneer gezocht wordt met filters die geselecteerd kunnen worden, zal het platform op zoek gaan naar een match tussen de geselecteerde waarden uit de filtercategorieën en de waarden die zijn ingesteld in de metadata van de beschikbare datasets. De catalogusfilter zal zodanig gefilterd worden dat enkel die overeenkomstige metadata worden weergegeven.
Om de filters te gebruiken die geselecteerd kunnen worden:
Kies een categorie van filters.
Onder de naam van de categorie van filters staat een lijst met waarden (dit zijn de metadata die ingesteld staan voor de datasets). Klik op een van de waarden. De andere waarden verdwijnen en de catalogus wordt meteen up-to-date gebracht zodat enkel de datasets worden weergegeven die overeenstemmen met de nieuw toegepaste filter.
Opmerking
Voor sommige categorieën kunnen meer dan één waarde worden geselecteerd. In dat geval, wanneer op een waarde wordt geklikt, verdwijnen de andere waarden niet. Klik op elke andere waarde om nog meer te filteren.
Voor andere categorieën, zoals "Wijziging", worden de waarden op hiërarchische manier gesorteerd. Dit betekent dat eerst het jaar moet worden geselecteerd. Vervolgens worden de maanden weergegeven. Eenmaal de maand is geselecteerd, worden de dagen in volgorde weergegeven zodat deze ook geselecteerd kunnen worden.
De catalogus downloaden¶
Onder alle filters staan er verschillende mogelijkheden om de catalogus te downloaden. Hiermee kunnen niet alle datasets van een catalogus (of de gefilterde catalogi) worden gedownload, maar kan wel een index van de datasets vanuit de catalogus samen met de belangrijkste metadata ervan worden gedownload.

Het is mogelijk de catalogus te downloaden in de volgende formaten:
XLS
CSV
RDF (Turtle)
RDF (XML)
RSS feed
Opmerking
Wanneer de Opendatasoft Search API wordt gebruikt, is het mogelijk om de catalogus in andere formaten te downloaden, zoals JSON, data.json maar ook DCAT-AP (voor Duitsland, Zwitserland, Zweden en Spanje).
Een dataset uit de catalogus onderzoeken¶

Vanuit de catalogusinterface wordt enkel de cataloguskaart van de dataset weergegeven. De cataloguskaart zou de volgende informatie moeten bevatten:
een pictogram om het thema van de dataset weer te geven
de titel van de dataset
de beschrijving van de dataset
de naam van de uitgever
de licentie van de dataset
de trefwoorden van de dataset
koppelingen naar de beschikbare weergaven van de dataset (bijv. tabel, kaart, enz.)
koppelingen naar tabs om de dataset te delen of te hergebruiken (bijv. exporteren, API)
Opmerking
Het is mogelijk dat minder informatie wordt weergegeven: dit hangt af van welke metadata werden ingesteld alvorens de dataset werd gepubliceerd. Voor de koppelingen naar de weergaven en tabs van de dataset kan er meer of minder beschikbaar zijn: dit hangt af van welke weergaven en tabs er beschikbaar zijn voor de dataset.
Merk ook op dat de cataloguskaarten volledig kunnen worden gepersonaliseerd door de beheerders van het portaal.
Om meer van de dataset te zien, klikt u ofwel op de cataloguskaart of op een van de snelle koppelingen (zie Een dataset opzoeken voor meer informatie over datasetinformatie & weergaves).