Analyseren met de Chart Builder

Met de Chart Builder kan u meerdere datasets op één enkele aanpasbare grafiek weergeven.

Deze wordt meestal door de domeinbeheerder beschikbaar gesteld in de menukoppeling bovenaan onder de codenaam Grafieken. De Chart Builder is ook toegankelijk via de URL : http://<DOMAIN ADDRESS>/chart.

De Chart Builder is flexibeler dan het tabblad Analyseer. Met de Chart Builder bent u niet beperkt tot één dataset. U kan verschillende bronnen uit uw domein en uit het Opendatasoft-netwerk combineren.

Nadat u een grafiek hebt aangemaakt en bewaard, kunt u deze delen, invoegen of gebruiken als een widget.

Voorvereiste

Voor u begint, bekijk hoe u weergaves kunt configureren voor een dataset.

Eerste laag

Klik op Voeg een dataset toe aan deze laag om het importeren van data naar uw grafiek op te starten.

De lijst van beschikbare datasets wordt weergegeven: u kan zoeken of doorbladeren per categorie om uw datasets terug te vinden. Zoals gewoonlijk kan u een voorbeeldweergave krijgen en een dataset filteren alvorens deze te importeren.

Neem bijvoorbeeld de publieke dataset "Ondernemingen geregistreerd in 2015" uit het domein Data Infogreffe. U kan klikken op Filter data om de data te verfijnen, maar laten we in ons geval de dataset selecteren.

In de configuratie kan u het juiste type van grafiek kiezen. Selecteer Kolomgrafiek.

Standaard is de Y-as ingesteld op Tellen en is de plot een Lijn.

Naast dit selectiemenu kan u klikken op het kleurenpallet om een andere kleur voor de kolommen te kiezen.

Klik in de Configuratie-instellingen op Voorkomen en vervolgens op waarden op de grafiek weergeven. Hierdoor wordt bovenaan elke kolom een label toegevoegd met een numerieke waarde. Onder Y-as kan u de wetenschappelijke weergave instellen voor de Y-schaal.

Voeg tot slot een drempelkleur toe onder Kleur drempel: type *17000* naast *Y >* en kies een andere kleur. U kan meerdere drempels met verschillende kleuren toevoegen.

Zo ziet deze laag eruit met deze instellingen en twee drempels:

Een reeks toevoegen

U kan een weergave van data voor dezelfde dataset toevoegen door te klikken op Een reeks toevoegen.

De parameters van de X-as zullen dezelfde zijn, maar u kan het type curve aanpassen en de weergaveparameters voor de nieuwe reeks wijzigen.

Probeer het type te wijzigen van Lijn naar Kromme om een mooie curve te zien bovenaan de initiële kolomgrafiek.

U kan reeksen in een andere volgorde zetten door te klikken en te slepen. De volgorde van de reeksen heeft een impact op de legende van de grafiek en de reeks bovenaan heeft prioriteit over de Y-as parameter.

Lagen op elkaar stapelen

U kan dataweergaves aanmaken met meerdere lagen. Dergelijke weergaves kunnen u helpen om tendensen in data terug te vinden.

Een grafiek met meerdere lagen aanmaken

U kan bijvoorbeeld een dataweergave aanmaken om te weten te komen of olieprijzen gekoppeld zijn aan goudprijzen.

Dit voorbeeld van een grafiek berust op de volgende datasets:

• Olieprijzen die de maandelijkse olieprijzen van 1988 tot 2019 bevat, en

• Goudprijzen die de maandelijkse goudprijzen van 1988 tot 2019 bevat.

Deze grafiek vergelijkt de Brent- en WTI-prijzen met de goudprijzen tussen 1989 en 2019.

Stap 1: Voeg een eerste laag toe

1. Ga naar de Chart Builder

2. Klik op de knop Een dataset aan deze laag toevoegen.

3. Zoek naar "Olieprijzen" en selecteer de dataset "Olieprijzen".

Er is een lijn toegevoegd aan de grafiek.

Stap 2: Voeg een reeks toe

Voeg nog een reeks toe om de Brent-prijzen weer te geven:

1. Klik op de knop Een reeks toevoegen.

2. Wijzig op de lijn die verschijnt WTI-prijs naar Brent-prijs en laat de andere parameters ongewijzigd.

Er werd een tweede lijn toegevoegd aan de grafiek.

Stap 3: Voeg nog een laag toe

Voeg de dataset "Goudprijzen" toe om te zien of er een verband bestaat tussen de olieprijzen en de goudprijzen:

1. Klik op de knop Een dataset aan deze laag toevoegen.

2. Zoek naar "Goudprijzen" en selecteer de dataset "Goudprijzen".

De standaard weergave is een lijn met de gemiddelde goudprijs.

U kan op het potloodpictogram edit-pencil van een laag klikken om de geselecteerde dataset te wijzigen of om de zoekopdracht te verfijnen.

1. Klik op de laag "Goudprijs" op Configuratie > Label.

2. Voer Gemiddelde goudprijs in het veld Titel reeksen afwisselen in.

De grafiek zou er zo moeten uitzien (de kleuren kunnen verschillend zijn): second-layer

Stap 4: Voltooi de grafiekconfiguratie

Voeg een titel toe aan de grafiek.

1. Voer de naam voor deze grafiek in het veld Titel grafiek.

Dit is de definitieve configuratie:

1. Klik op de knop Deze grafiek opslaan om een korte URL aan te maken die u kunt invoegen of delen.

Dit is het uiteindelijke resultaat van de grafiek:

Andere voorbeelden van grafieken

Koloimgrafiek

Poolgrafiek